Aerarea / Scarificarea gazonului
Operatiunea de scarificare a gazonului se face in special primavara adica odata pe an dar se poate face o scarificare aditionala toamna, adica de doua ori pe an.
Prin scarificarea gazonului se inlatura resturile de gazon tuns si neaspirat, muschiul, buruienile uscate si alte resturi vegetale care s-au adunat in timpul anului anterior la baza firelor de iarba. Dupa o iarna cu multa zapada, veti observa multe depunderi de iarba uscata la baza firelor de iarba. Acestea trebuie inlaturate pentru a permite gazonului dvs sa se dezvolte frumos.
Tamburul cu cutite cu care se face scarificarea va scoate din gazonul dvs doar ceea ce nu este necesar gazonului sau ceea ce poate impiedica ulterior dezvoltarea firelor noi de iarba. Astfel cutitele tamburului patrund doar milimetri in sol iar radacinile ierbii nu sunt afectate. Prin scarificare se produc conditii favorabile reinsamantarii, intrucat lumina si apa pot ajunge cu usurinta la seminte.
Scarificarea este o operatiune de intretinere pe care de regula gradinarul dvs o va face o data sau de 2 ori pe an, la costuri minime. Asadar nu este necesar sa va achizitionati si o masina de scarificat gazonul, costul acesteia fiind mai ridicat decat al unei masini de tuns, chiar daca tunderea gazonului o faceti de regula personal, puteti chema pt aceasta operatiune un peisagist.