fbpx

Montarea gazonului

Este bine de stiut ca ruloul de gazon se poate monta in orice perioada a anului, chiar si iarna daca vremea este blanda sau daca suprafata pe care se doreste a se monta rulou de gazon a fost pregatita inaintea inghetarii acesteia. Ruloul de gazon se poate monta chiar si pe un sol inghetat, cu conditia ca acesta sa fie tinut sub o copertina sau in masina de transport inainte de montajul acestuia, pentru ca rolele sa fie dezghetate sa sa nu se rupa la manipulare.

Daca montarea gazonului se face primavara, vara sau toamna, la sosirea gazonului rulou la proprietatea dumneavoastra este foarte importanta depozitarea acestuia, recomandat cat mai aproape de zona care urmeaza a fi amenajata. Astfel veti scurta timpul de montare care se incearca a fi demarata imediat dupa livrarea gazonului. Daca montarea gazonului este amanata din diverse motive, incercati sa protejati gazonul rulou depozitandu-l intr-o zona umbrita sau acoperit cu o copertina, patura sau cu un carton.

Este important sa aveti terenul pregatit si sa plasati comanda pentru livrarea gazonului doar cand ati finalizat toate etapele pregatirii acestuia.

Primavara cand temperaturile sunt sub 10 grade Celsius gazonul poate sta rulat fara a fi afectat de lipsa fotosintezei pana la 48 de ore. Cand vremea se mai incalzeste la inceput de vara sau la sfarsit de an toamna cand temperaturile se incadreaza intre 10-18 grade si gazonul este depozitat corespunzator, aveti maxim 24 ore de la recoltarea gazonului, timp care gazonul poate sa stea rulat fara sa fie afectat de lipsa luminii, incercand sa-l montati cat de repede puteti.

Vara, cand temperaturile trec de 25 de grade, recomandam instalarea imediata a rulourilor de gazon, a se evita udarea rulourilor de gazon cand inca marfa este paletizata.

Tehnica de montare a gazonului nu este foarte dificila dar va recomandam sa aveti grija sa nu incalecati/suprapuneti rolele una peste alta iar doua role alaturate trebuie stranse bine una in cealalalta.

Asezati primul sir de role pe langa o margine dreapta. De obicei se incepe cu capatul cel mai apropiat de locul de depozitare al gazonului. Daca doriti sa folosit roaba si aveti de trecut fie pe pamantul proaspat pregatit fie peste rolele deja montate recomandam folosirea unor scanduri  late pe care sa duceti roaba incarcata cu gazon.

Rolele dimensionate in general 250cm x 40cm se monteaza in sir, una dupa alta si trebuie avut foarte mare grija la imbinarea dintre ele atat pe lungime cat si pe latime, trebuie facut in asa fel incat gazonul sa para un tot unitar la finalul amenajarii. Avand in vedere faptul ca rolele se uda in momentul decopertarii de la parcela de productie, iar cand sunt desfasurate din rola, soarele poate rapid evapora apa din ruloul de gazon in timpul executiei lucrarii de montaj, recomandam realizarea unor operatiuni de valurire/adunare/strangere a rulourilor de gazon si apoi calcarea usoara a acestora pentru a nu favoriza aparitia spatiilor intre role in special pe partea scurta de 40cm cum deseori se intampla daca nu se tine cont de acest sfat.

In general gazonul trebuie taiat mai mult sau mai putin la capatul randului. Acest lucru trebuie facut cu un cutter sau cu un cutit foarte bine ascutit iar bucata ramasa cu o lungime de cel putin 50cm se foloseste pentu a incepe un nou rand si a avea astfel un model de instalare de tipul zidirii cu caramida, adica nu se pun doua role de aceasi lungine una in drept cu cealalta. Daca  bucata ramasa este mai mica de 50cm nu o folositi la inceputul urmatorului rand deoarece exista riscul de a se usca, incercati sa o folositi intre doua role  normale sau pentru eventualele spatii inguste sau peteciri daca este cazul.

La finalul instalarii se incepe udarea gazonului proaspat instalat. Udarea este recomandata si in timpul montajului daca este o zi caniculara de vara iar cantitatea de gazon pe care trebuie s-o montati este mare si timpul scurs de la montarea primei role pana la finalizarea montarii este mai mare de 2-3 ore.

Ultima etapa dupa udarea gazonului este tavalugirea acestuia care se efectueaza la finalizarea montajului, cu un tavalug in greutate de minim 100 kg. Aceasta lucrarea are rolul de a monta si fixa gazonul proaspat instalat pe substratul de gazon si eliminarea potentialelor buznarelor de aer ramase sub rulou de gazon care pot afecta prinderea acestuia. In lipsa unui tavalug, calcati usor gazonul pe toata suprafata instalata.

Dupa montarea gazonului recomandam un ingrasamant Fenix Pro Starter 3kg/100mp pentru a oferi solului si gazonului cea m-ai buna hrana.

Irigarea gazonului in primele 10-12 zile trebuie facuta din abundenta, cu 15-20 l/mp, pana la fixarea gazonului si refacerea radacinilor in sol. Acest lucru se poate verifica incercand sa ridicati usor o rola de gazon prinzand cu mana de iarba o rola iar daca aceasta nu misca inseamna ca sa inradacinat si puteti iriga normal.

Pentru detalii privind udarea, fertilizarea si celelalte etape de intretinere a gazonului rulou, le gasiti detaliate fiecare in parte si puteti totodata consulta si planul de intretinere prezentat la sectiunea sfaturi utile.

TOP