Pregatirea solului
Daca v-ati decis sa va amenajati gradina intr-un mod placut care sa va bucure atat vizual cat si practic, cu un aspect unitar, bine definit, uniform, iar ca si solutie pentru realizarea acesteia ati optat pentru montarea unui gazon rulou des si matur, va trebui sa aveti in vedere cativa pasi pe care trebuie sa-i realizati inainte de plasarea comenzii pentru gazonul rulou la ferma noastra de productie.
Un prim pas inainte de a va apuca de treaba este sa alegeti metoda de irigatie pe care doriti sa mergeti. Daca gradina dvs este mica, cu o suprafata de sub 100mp, puteti sa o irigati si manual, dar tineti cont ca acest lucru va presupune un efort in plus pt dvs, udarea fiind necesara zilnic pentru lunile de vara si doar in functie de necesitati primavara si toamna. Daca gradina dvs este mai mare de 100mp, va recomandam instalarea unui sistem de irigatii automatizat care va elimina efortul uman din ecuatie cat si eroarea umana in cazul in care omiteti udarea gazonului pe timp de vara. Acesta va functiona automat in zilele in care sunteti plecat de acasa, sau atunci cand sunteti in concediu, sau pur si simplu nu puteti aloca timp pentru a uda cu furtunul in mana 30-60 minute pe zi.
Gazonul pe care urmeaza sa-l instalati este un produs viu iar daca doriti ca acesta sa faca parte din gradina dumneavoastra pentru multi ani, este indicat sa pregatiti substratul de gazon in mod corespunzator.
Astfel aveti doua variante disponibile si va recomandam sa alegeti pe cea care vi se potriveste cel mai bine pentru situatia curtii dvs:
-incepeti prin inlaturarea vegetatiei existente fie prin tunderea ierbii sau prin smulgerea vegetatiei existente daca aceasta este plina de buruieni inalte;
-afanati solul prin sapare manuala cu un harlet sau mecanizat cu ajutorul unui motocultor/rotosape. In urma saparii se urmareste separarea si inlaturarea oricaror resturi vegetale, cioturi sau radacini mai mari, care odata inlaturate vor permite dezvoltarea armonioasa a ruloului de gazon ce se va monta pe acest substrat. In eventualitatea in care ati angajat un gradinar pentru executarea lucrarii, aceasta va putea folosi chiar si o masina de decopertat pentru inlaturarea stratului vegetal. Saparea terenului se face la o adancime de 10- 15 cm;
-aduceti nivelul pamantului pana la 2cm sub nivelul bordurilor existente, completand cu pamant nisipos daca este cazul sau eliminand excessul de pamant daca aveti mai mult pamant decat este necesar.
Indiferent pe care din cele 2 variante veti merge, urmatorii pasi in ordinea prezentata, sunt comuni pentru ambele modalitati de pregatire a substratului de gazon:
-maruntirea, greblarea si intinderea pamantului;
-curatarea solului de pietrele mai mari de 2cm si a eventualelor resturi de la constructie sau a resturilor care au venit cu pamantul daca acesta a fost nou adus;
-nivelarea terenului care se poate face fie din ochi, fie cu laserul daca doriti o lucrare de calitate, sau ca varianta ajutatoare puteti folosi un dreptar sau o scandura lunga pe care ati pus un boloboc pentru a da o panta usoara de la cladire spre exterior, astfel protejandu-va fundatia de infiltratii in caz de ploaie torentiala;
-tasarea solului deja indreptat cu o talpa vibratoare sau cu un tavalug de cel putin 100kg, pentru a va putea raporta la nivelul real al solului in cazul in care aveti portiuni mai afanate decat altele. Tineti cont ca substratul de pamant se va aseja mai bine dupa udarea gazonului deja instalat, cand va fi deja tarziu sa mai tasati solul de aceea aceasta operatiune de tasare este foarte importanta pentru evitarea potentialelor denivelari care pe langa faptul ca nu arata foarte bine, vor afecta tunderea gazonului si intreaga evolutie a acestuia pe viitor.
-nivelarea finala se face cu grebla luand excesul de pamant de pe ridicaturi formate dupa tasare si directioandu-le spre zonele care fiind anterior mai afanate, in urma tasarii s-au lasat.
-daca nu sunteti multumit de felul in care ati facut pregatirea solului, sau daca pamantul existent sau adus nu este suficient de nisipos pentru a fi manipulat usor pentru pregatirea de finete a substratului de gazon, va sugeram la final, aplicarea unui strat subtire de 1-2cm de nisip fin, nisip care poate fi usor manipulat tot cu un dreptar sau o scandura.
Dupa aceste operatiuni de pregatire a solului se poate trece la partea de montaj a gazonului.
Recomandare: aplicare plasa anticartita inainte de montarea gazonului, deoarece la pregatirea solului si apoi din cauza udarii abundente se favorizeaza mediul perfect pentru aparitia acestora. Aceasta operatiune se poate face doar inainte de montarea gazonului, montajul ulterior fiind imposibil si totodata un pas prea tarziu in combaterea cartitelor.
Deoarece in Romania “lucreaza” cartita, un mamifer care prin sapaturi si musuroaie dese distruge parcuri, terenuri de fotbal, gradini, rondouri si alte spatii verzi, noi, in calitate de producatori de gazon rulou, importam si furnizam in toata tara, plasa anti cartita profesionala, plasa care se monteaza sub gazonul rulou sau in cazul semanarii cu seminte de gazon la o adancime de aproximativ 5cm sub pamant.
Daca este corect montata, plasa asigura protectie totala impotriva cartitelor, fiind singura cale eficienta cunoscuta impotriva acestora, fara nici un alt efort ulterior instalarii acesteia.
Asadar, va recomandam folosirea plasei anti cartita, pe care o comercializam prin reteaua noastra de distribuitori si peisagisti. De asemenea, clientii interesati ne pot contacta direct pentru achizitionarea unei role de plasa anti cartita de 100mp, 200mp sau 400mp, la numarul de telefon din sectiunea Contact.